sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

01.04.2021

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronarajoituksiin liittyen

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronarajoituksiin liittyen

Koronatilanne on edelleen vakava Varsinais-Suomen alueella. Koronan ilmaantuvuusluku  on hieman laskenut, mutta on edelleen korkea. 

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä jatkoi 30.3.2021 kaikkia voimassa olevia suosituksia pääsiäisen jälkeisen viikon ajan eli 11.4.2021 saakka. Vastaavasti ryhmä suosittelee, että voimassa olevaa etäopetusta jatkettaisiin 11.4. saakka. Kunnat tekevät oman koronatilanteensa mukaisen päätöksen asiassa. Someron kaupungin koronajohtoryhmä on linjannut, että lähiopetukseen palataan pääsiäisen jälkeen 6.4.2021. 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut 31.3.2021 tartuntautilain 58 d §: ja 58 g:n mukaiset päätökset. 

Lounais-Suomen aluehallintoviraston 31.3.2021 tekemä tartuntatautilain 58 d §:n mukainen päätös edellyttää, että alla mainittujen julkisten ja yksityisten toimijoiden asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Lähikontaktien välttämistä koskeva päätös velvoittaa alueen toimijat varmistamaan, että niiden ylläpitämissä tiloissa on mahdollista välttää läsnäolijoiden lähikontaktit. Päätös perustuu tartuntatautilain uudistettuun pykälään 58 d ja se on voimassa Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa 1.-30.4.2021

Päätös velvoittaa seuraavia julkisia ja yksityisiä toimijoita:

  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat
  • kunnat ja kuntayhtymät
  • uskonnolliset yhdyskunnat
  • julkisoikeudelliset laitokset.

Päätös koskee näiden toimijoiden asiakkaiden tai osallistujien toimintaan käytettäviä tiloja, kuten kauppoja, asiakaspalvelutiloja sekä liikunta- ja virkistystiloja.

Tartuntatautilaki muuttui 28.3.2021 pykälän 58 d osalta, joten muiden tilojen osalta päätös koskee edelleen yli 10 henkilön sisätiloja ja yli 50 henkilön ulkotiloja, mutta edellä mainituissa urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevissa tiloissa velvoitetta on noudatettava asiakasmäärästä riippumatta. Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää.

Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää. Suunnitelma on pidettävä tiloissa esillä siten, että asiakkaat tai toimintaan osallistuvat näkevät sen. Tartuntatautilain 58 h §:n mukainen suunnitelma

Lounais-Suomen aluehallintoviraston 31.3.2021 tekemällä tartuntatautilain 58 g:n mukaisella päätöksellä yleisön käytössä olevia urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja määrätään kokonaan suljettavaksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueella, pois lukien Punkalaitumen kunta, ajalla 1.-14.4.2021.

Päätös on tehty eduskunnan 28.3.2021 hyväksymän tartuntatautilain pykälän 58 g muutoksen pohjalta. Lakimuutoksessa poistettiin mahdollisuus pitää avoinna enintään kymmenen asiakkaan käytössä olevia tiloja ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että myös pienten asiakasmäärien (alle 10 henkilön) liikunta- ja virkistyskäytössä olevat tilat on suljettava.

Määräyksen mukaisesti kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Ainoina poikkeuksina tilojen käytöstä ovat vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattu harrastustoiminta, lakisääteisten palveluiden toteuttaminen, ammattiurheilu sekä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluva toiminta. Myös näissä tapauksissa tilojen käytössä on huomioitava tartuntatautilain mukaiset velvoitteet turvaetäisyyksistä, hygieniajärjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta tartuntojen ehkäisemiseksi.

LISÄTIETOA

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote 30.3.2021

Aluehallintoviraston tartuntatautilain 58 g §:n mukainen päätös 31.3.2021  LSAVI/3703/2021 

Aluehallintovirston tartuntatautilain 58 d §:n mukainen päätös 31.3.2021 LSAVI/3702/2021

Muutokset Someron kaupungin palveluissa

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi