sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
maaseutupalvelut668646363.jpg
 

Maaseudun ja kylien kehittäminen

 

Maaseutu ja sen kylät mielletään turvallisiksi ja viihtyisiksi asuinpaikoiksi, joissa vielä löytyy naapuriapua ja yhteisöllisyyttä.

Somerolla kyliä on liki viisikymmentä. Kylillä on vahva oman kylän identiteettinsä, jota ylläpitävät aktiiviset kyläläiset kyläyhdistysten, pienviljelijäyhdistysten sekä maa- ja kotitalousseurojen kautta. Someron kaupungin, kylien ja Omakotiyhdistyksen kesken on perustettu Kylien neuvottelukunta, jonka avulla pyritään edistämään kylien elinvoimaisuutta ja kylien välistä yhteistyötä.

 


Kyläraha

Someron kaupungilta on jo muutaman vuoden ajan ollut mahdollista hakea kylätoimintaan tukea, jota kutsutaan kylärahaksi. Kylärahaa myönnetään Somerolla toimiville rekisteröityneille yhdistyksille, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen alueensa asukkaiden omaehtoisen kehittämistyön koordinoinnin laatimalla alueelle asukkaiden kanssa kyläsuunnitelman, jota yhdistys toteuttaa. Kylärahan tavoitteena on kannustaa kyliä tavoitteelliseen, suunnitelmalliseen kylän kehittämiseen, jolla on kaikkien kylien asukkaiden tuki.

Kylärahan haku vuodelle 2024 on avoinna 31.3.2024 klo 15.00 saakka. Lue lisää alta!

 
Lue täältä Someron Kyläraha 2024 hakuohjeet
 


Maaseutuohjelma


Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 eli maaseutuohjelma on on työkalu, jolla tehdään maaseudusta parempi paikka. Maaseutuohjelman tukia voivat hakea muun muassa viljelijät, maaseudun yritykset, maaseudun asukkaat, oppilaitokset, kehittäjäorganisaatiot ja kunnat.

Maaseudun asukkaat voivat hakea tukea kehittääkseen alueensa viihtyisyyttä, saavutettavuutta tai palveluja. Maaseutuohjelma tukee myös uutta teknologiaa ja toimintatapoja, joilla palveluja voidaan kehittää.

Maaseutuohjelman avulla parannetaan myös laajakaistayhteyksiä. Maaseudun laajakaistayhteyksien parantuminen kasvattaa maaseudun vetovoimaa asuinpaikkana ja tarjoaa mahdollisuuksia yrittäjille.

Lisätietoa maaseutu.fi -sivustolta

Päivitetty 2.2.2024 / MS