sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somero-urheilukentta830379254.jpg
 

Kansallispuku ja vaakuna

Someron kansallispuku

Someron kansallispuvun villakankaisessa hameessa on tiilenpunaisia ja sammaleenvihreitä raitoja, vihreässä raidassa on flammutäpläinen ohuempi raita. Tummansinisessä liivissä on nyöritys edessä, körtit takaosassa ja se on malliltaan sama kuin Janakkalan liivi. Paidan taittokauluksessa, rannekkeissa ja esiliinassa on reikäommelkoristelut. Sinipohjaisessa taskussa toistuvat hamekankaan flammuraidat keskiosassa sekä reunustuksessa ja se sidotaan viitelöidyllä verkkonauhalla vyötärölle. Koruna on näyttävä levyriipus, jossa on tähtiaiheista kuviointia.

Aikuisen naisen päähine on pienikokoinen tykkimyssy. Myssy on päällystetty tiilenpunaisella silkillä ja silkki on kirjottu ketjupistoin, tykkipitsi on nyplätty. Tytöt käyttänevät nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Someron kansallispuku 

Someron vaakuna

Someron vaakuna on Someron kaupungin tunnus. Vaakunan aihe viittaa seudun ensimmäisten viljelysten aikaan, jolloin pellot saatiin kaskenpoltolla.

 

Vaakunan selitys kuuluu ”hopeisessa kentässä musta havupuun kanto, josta punaiset, kultasydämiset liekit nousevat ylös ja sivuille.” Vaakunan on suunnitellut Ahti Hammar ja Someron kunnanvaltuusto hyväksyi sen kokouksessaan 28.3.1950. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 30.5.1950.

Lähde: Suomen kunnallisvaakunat, s. 163. Suomen Kunnallisliitto, 1982. 

Vaakunan käyttö on luvanvaraista

Someron vaakunan käytöstä on aina sovittava Someron kaupungin kanssa. Vaakunan käytöstä päättää ja käyttöluvan antaa kaupunginjohtaja Sami Suikkanen.

Päivitetty 27.10.2023 / MS