Opiskeluhuolto
Perusopetuksen oppilaana ja lukion opiskelijana voit saada koulultasi kuraattorin ja psykologin palveluita. Palvelut ovat maksuttomia.
Koulukuraattori auttaa silloin, jos sinulla on koulunkäyntiin ja opiskelemiseen liittyviä esteitä. Hän on tukenasi myös kaverisuhteisiin ja elämäntilannemuutoksiin liittyvissä pulmissasi sekä silloin, jos koet ahdistusta tai sinulla on itsetuntoon tai mielialaan liittyviä haasteita. Koulupsykologi tukee oppilaita ja opiskelijoita antamalla neuvontaa ja ohjausta lasten ja nuorten kehitykseen, psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Hän myös selvittää ja arvioi lapsen ja nuoren kehityksessä tai oppimisessa esiin tulevia vaikeuksia (oppimistestaus) ja hänen puoleensa voit kääntyä myös silloin, jos sinulla on esimerkiksi itsetuntoon tai mielialaan liittyviä haasteita.
Myös huoltajasi voi olla yhteydessä koulukuraattoriin tai -psykologiin. Lisäksi luokanopettaja, erityisopettaja, kouluterveydenhoitaja tai joku muu aikuinen voi ohjata sinut kuraattorille tai psykologille.
Opiskeluhuoltosuunnitelma [PDF]
Perusopetuksen oppilaanohjaus
Oppilaanohjausta annetaan koko perusopetuksen ajan. Kaikkien opettajien tehtävänä on ohjata oppilasta oppiaineiden opiskelussa sekä auttaa oppilasta kehittämään opiskelun ja oppimaan oppimisen taitoja. Oppilaanohjaus tarkoittaa myös oppilaan itsetuntemuksen, persoonallisen kasvun ja kehityksen sekä osallisuuden tukemista. Oppilaanohjaus on erityisen tärkeää nivelvaiheissa ja opintoihin liittyviä valintoja tehdessä (esim. valinnnaisaineet, jatko-opinnot, TET-paikat).
Peruskoulun vuosiluokilla 1-6 oppilaanohjauksen päävastuu on luokanopettajalla. Luokilla 7-9 oppilaanohjaus on oma oppiaine, jonka opettajana toimii oppilaanohjaaja eli opo. Yläkoulussa oppilaanohjausta toteutetaan luokkamuotoisesti, pienryhmissä ja henkilökohtaisena ohjauksena. Myös huoltajat ovat tervetulleita ohjauskeskusteluun yhdessä nuorensa kanssa.
Saat tietoa oppilaanohjauksesta ja sen käytännöistä omalta koulultasi.
Lukion opinto-ohjaus
Saat opinto-ohjausta henkilökohtaisina keskusteluina sekä pienryhmäohjauksena. Lisäksi opinto-ohjaaja eli opo pitää aiheesta oppitunteja. Opinto-ohjaus tukee opiskeluasi lukiossa ja ohjaa jatko-opiskeluihin hakeutumisessa.
Jokaisella vuosikurssilla on lisäksi oma ryhmänohjaaja eli roope, joka auttaa opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Ryhmänohjaajat pitävät koulupäivien lomassa roopevartteja, jotka ilmoitetaan opiskelijoille erikseen Wilmassa. Tuokioissa käsitellään ajankohtaisia opiskeluun liittyviä asioita.