Tekstikoko
 
somero-20181137354552646196853.png
 
Vapaa-aika ja matkailu

Metsäkoivulan polku

Metsäkoivulan polku on noin neljän kilometrin pituinen luontopolku Somerolla, Hämeen Härkätien tuntumassa. Someron kaupungin mailla sijaitsevan reitin ovat rakentaneet ahkerat yksityishenkilöt. Metsäkoivulan polku kulkee perinteiseen somerolaisluontoon verrattuna poikkeuksellisissa maisemissa.

Saapuminen

Someron keskustasta Metsäkoivulan reitille hurauttaa autolla alle vartissa. Keskustasta suunnataan Hämeen Härkätielle, jota kuljetaan Kultelan läpi kohti Pajulaa. Reilun kuuden kilometrin jälkeen käännytään Torro-Koivulantielle, jota ajetaan hieman yli kilometrin matka. Tämän jälkeen oikealle kääntyy Levolantie, jonka risteyksessä on tienviitta ”Metsäkoivulan polku”. Levolantietä ajetaan puomille saakka, jonka luona on tilaa useammalle autolle. Parkkipaikalla on opastetaulu ja viitoitus polulle.

Luontopolku

Reittiä lähdetään kulkemaan opasteen osoittamaan suuntaan sinisiä maalitäpliä puissa ja maassa seuraten. Metsäkoivulan reitti on tiheästi merkitty, joten polulla pysyminen on helppoa. Eksymistä ei siis tarvitse pelätä, vaikkei karttaa mukana olisikaan. Aluksi reitti alkaa nousta kohti jyrkänteitä ja pian kiivetäänkin kallioille. Sateisella säällä kalliot voivat olla liukkaita. Polut ovat hyväkuntoisia ja hyvin näkyvissä, mutta reitin varrella on jonkin verran korkeuseroja ja jyrkempiä nousuja. Lisäksi polulla on juuria, kiviä ja muita luonnon omia ”rapppusia”, joten reittiä ei voi suositella kovin huonojalkaisille.

Polku kulkee läpi monipuolisen luonnon: niin vehreiden sammalmättäiden, jäkälämattojen kuin karumpien kalliomaisemien lävitse. Polun varrelta löytyy myös etsittävää geokätköilystä kiinnostuneille. Ylhäällä kipuaminen palkitaan, kun maisemat avautuvat yli puiden, kippuraisten mäntyjen kehystäessä maisemaa. Metsälammella voit bongata vaikka joutsenpariskunnan.

Opaste ja keltaiset merkit ohjaavat Pontikkapuron tulentekopaikalle, jonka rakentamisessa on hyödynnetty metsästä korjattuja tuulen kaatamia puita. Sateen yllättäessä suojaan pääsee jopa makkaranpaistaja. Tulentekopaikka on notkelmassa hieman sivussa Metsäkoivulan polulta, kallioiden suojassa ja puron varrella. Tervahaudansuolta alkunsa saavassa purossa virtaa keväisin vettä niin, että se innostuu jopa puhumaan.

Puron pulinaa kallioiden kolossa saattaa kuulla jyrkänteiden välistä lähtevällä Hirvenpolulla. Kesällä 2018 valmistunut Hirvenpolku erkanee siniseltä Metsäkoivulan polulta ja vie alas Särkjärven ja korkeiden jyrkänteiden väliin. Hirvenpolku on merkitty punaisin täplin ja se kulkee mm. vanhan metsän läpi.

Tervahaudansuon ja Tapaninmyrskyssä kaatuneiden puiden jälkeen polku tuo vanhalle, Rakkaudentieksi nimetylle, metsätien pohjalle. Tie johtaa takaisin puomille, reitin alkupisteeseen. Reitin kulkemiseen kannattaa varata ainakin muutama tunti.

 


Metsäkoivula - info

Osoite: Levolantie, Somero

Pituus: n. 4km

Maaston kuljettavuus: reittiä ei voi suositella kovin huonojalkaisille.

Palvelut: tulentekopaikka, parkkipaikka, opasteet ja viitoitus.

 


Matkailu -info

Kesälauantaisin: Tori-Aitta
Somerniemen kesätori
Helsingintie 1515, 31470 Somerniemi

avoinna:
torilauantaisin klo 9-13

Muina aikoina
Kaupungintalon neuvonta
Joensuuntie 20, 31400 SOMERO
p. (02) 77911
info(a)somero.fi

avoinna:
ma-to 8-16,
pe ja aattop. klo 8-15