Tekstikoko
 
dreamstime-423412491962431638.png
 
Vapaa-aika ja matkailu

Iso-Valkee ja luontopolku

Iso-Valkeen järvi lähiympäristöineen on mitä otollisin retkikohde luontoharrastajille, kesäretkeilijöille, lintubongareille, lapsiperheille, koululuokille, uimareille ja sukeltajille. Iso-Valkeen kangasmetsät tarjoavat kesä- ja syksyaikaan runsain mitoin noukittavaa niin sienien kuin marjojenkin kerääjille.

Iso-Valkeen rannalla on useita alueita, jotka soveltuvat uimapaikoiksi. Rannat ovat matalia, joten ne ovat turvallisia myös lapsille. Iso-Valkeella voi helposti viettää kokonaisen päivän vaikkapa perheen kanssa uiden, metsässä liikkuen ja eväitä syöden nuotiolla. Parkkipaikan läheisyydessä on myös Someron kaupungin omistama saunamökki, joka on mahdollista vuokrata.

Iso-Valkeella on kaksi laavupaikkaa, joissa voi vaikka erähenkisesti nukkua yön yli, pulahtaa aamu-uinnille kirkasvetiseen järveen lumpeiden sekaan ja keittää nuotiolla nokipannukahvit.

Iso-Valkeen alue kuuluu laajempaan Natura 2000-alueeseen, joka on nimeltään Hyyppärän harjualue. Harjualue on jakautunut Someron, Kiikalan, Suomusjärven ja Nummi-Pusulan kuntien alueelle. Alue on Kolmannen Salpausselän reunamuodostumaa.

Luontopolku 

Iso-Valkeen alueella on luontopolku, joka on merkitty yllä olevaan karttaan. Sinisellä merkitty polku on n. 3 km ja se soveltuu hyvin myös metsässä vähän liikkuneille ja lapsille. Polun varrella on 10 opastetaulua, joissa kerrotaan alueen metsätyypeistä, kasvillisuudesta ja monista metsäluonnon erikoisuuksista. Polun kulkemiseen kiireettömästi menee parisen tuntia. 

Voit printata kartan luontopolusta sekä opastauluista jo kotona ennen retkelle lähtöä:  Luontopolku ja opasteet kartalla [PDF]

Saapuminen

Someron keskustasta on matkaa Iso-Valkeelle noin 25 kilometriä. Someron keskustasta ajetaan 20 km Helsingintietä ja Terttiläntie 13- viitan kohdalta käännytään Kaskistontielle. Kaskistontieltä matka jatkuu kilometrin verran, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Murjuntielle. Risteyksestä on viitoitus Iso-Valkeelle. 

Voit printata  kartan jo kotona ennen retkelle lähtöä: Iso-Valkeen alueen kartta [PDF]

 


Iso-Valkee - info

Osoite: Murjuntie, Somero

Pituus: n. 3km

Maaston kuljettavuus: reitti soveltuu hyvin myös metsässä vähän liikkuneille sekä lapsille.

Palvelut: kaksi tulentekopaikkaa, kaksi laavua, kaupungin sauna (ennakkoon vuokrattava), uimaranta, parkkipaikka, opasteet ja viitoitus.

 

Somerolle saapuminen

KS. OHJEET TÄÄLTÄ


Matkailuinfo

Kesällä 2021 Matkailuinfo
Someron Kivimakasiinissa,
Joensuuntie 22
Aukiolo  1.7.-15.8.
ke-pe 12-18
la-su 12-16

Kaupungintalon neuvonta
Joensuuntie 20, 31400 SOMERO
p. (02) 77911
info(a)somero.fi