Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Vapaa-aika ja matkailu

Iso-Valkee ja luontopolku

Someron keskustasta on matkaa Iso-Valkeelle noin 25 kilometriä. Someron keskustasta ajetaan 20 km Helsingintietä ja Somerniemen Osuuspankin jälkeen käännytään oikealle Kaskistontielle. Kaskistontieltä matka jatkuu kilometrin verran, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Murjuntielle. Risteyksestä on viitoitus Iso-Valkeelle. Yllä oleva kartta on pdf-tiedostona, jonka voit printata jo kotona ennen retkelle lähtöä: Iso-Valkeen alueen kartta [PDF]

Iso-Valkee lähiympäristöineen on mitä otollisin retkikohde luontoharrastajille, kesäretkeilijöille, lintubongareille, lapsiperheille, koululuokille, uimareille ja sukeltajille. Iso-Valkeen kangasmetsät tarjoavat kesä- ja syksyaikaan runsain mitoin noukittavaa niin sienien kuin marjojenkin kerääjille. Iso-Valkeella voi tutustua kuivien kangasmetsien ja harjumetsien kasvillisuustyyppeihin. Paikoitellen rinteillä ja vesistöjen läheisyydessä esiintyy myös lehtotyyppejä. Ranta-alueet ovat useissa paikoissa soistuneet, ja antavatkin näin oivallisen mahdollisuuden tutustua rämeiden ja korpien kasvillisuuteen. Iso-Valkeen alue kuuluu laajempaan Natura 2000-alueeseen, joka on nimeltään Hyyppärän harjualue. Harjualue on jakautunut Someron, Kiikalan, Suomusjärven ja Nummi-Pusulan kuntien alueelle. Alue on Kolmannen Salpausselän reunamuodostumaa.

Iso-Valkee on erittäin niukkaravinteinen ja kirkasvetinen järvi. Rannalla on useita alueita, jotka soveltuvat uimapaikoiksi. Rannat ovat matalia, joten ne ovat turvallisia myös lapsille. Iso-Valkeella voi helposti viettää kokonaisen päivän vaikkapa perheen kanssa uiden, metsässä liikkuen ja eväitä syöden nuotiolla. Parkipaikan läheisyydessä on myös Someron kaupungin omistama saunamökki, joka on mahdollista vuokrata.

Iso-Valkeella on kaksi laavupaikkaa, joissa voi vaikka erähenkisesti nukkua yön yli, pulahtaa aamu-uinnille kirkasvetiseen järveen lumpeiden sekaan ja keittää nuotiolla nokipannukahvit.

Iso-Valkeen alueella on kesällä 2013 avattu luontopolku, joka on merkitty alla olevaan karttaan. Sinisellä merkitty polku on n. 3 km ja se soveltuu hyvin myös metsässä vähän liikkuneille ja lapsille. Polun varrella on 10 opastetaulua, joissa kerrotaan alueen metsätyypeistä, kasvillisuudesta ja monista metsäluonnon erikoisuuksista. Polun kulkemiseen kiireettömästi menee parisen tuntia. PDF-tiedostona on kartta luontopolusta sekä jokaisen opastetaulun paikka ja selite. Voit vaikka jo kotona printata kartan mukaan retkelle.