Tekstikoko
 

 
ajankohtaista

Ajankohtaista

24.09.2021

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronasuosituksiin liittyen


Koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on kääntynyt laskuun. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on sairaanhoitopiirissä 133. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 162.  Myös testausmäärät ovat vähentyneet, mikä helpottaa testauskapasiteetin kuormitusta. Positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt noin viisi prosenttia. Testaus kohdistuu nyt paremmin. 

Somerolla ei ole todettuja tautitapauksia 9.9.2021 jälkeen. Palvelutalo Tervaskannon tilanne on rauhoittunut ja jatkotartuntoja ei ole enää tullut. 

Tiistaina 21.9.2021 kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti lopettaa etätyösuosituksen syyskuun loppuun. Työpaikoilla tulee huolehtia terveysturvallisuudesta. Pääsääntöisesti maskia suositellaan käytettävän tilanteissa, joissa ihmisiä kohdataan. Töihin saa tulla vain täysin terveenä. 

Koronarokotukset

Rokotusten teho näkyy Varsinais-Suomessa. Tartunnan saaneissa suurin ryhmä ovat 20–39-vuotiaat, joissa on vielä rokottamattomia suhteessa enemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä. Sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista 60–80 prosenttia on ollut rokottamattomia ja noin 20 prosenttia on saanut vain yhden rokoteannoksen. Varsinaissuomalaisista yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokotuksen on saanut 84 prosenttia ja toisen annoksen 66 prosenttia. Myös lasten rokotukset ovat edenneet hyvin.

Rokote suojaa vakavalta taudilta ja siten myös sairaalaan joutumiselta.

Kolmansien rokotusten jatkosta koronakoordinaatioryhmä jäi odottamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjausta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti 21.9.2021 kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokoteannosta immuunipuutteisten lisäksi henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa 3–4 viikon annosvälillä.

Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. THL odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla.

Lisätietoa: 

VSSHP:n tiedote 21.9.2021

THL:n ohje lyhyellä annosvälillä rokotettujen 3. rokoteannoksista 21.9.2021